Sosial media

Frilanser

Ved hjelp av internett og muligheten til å kommunisere enkelt og rimelig, har det de siste årene dukket opp et helt nytt jobbsamfunn. Vi kaller dem frilansere, eller med andre ord, arbeidstakere som mottar lønn uten å være ansatt, hverken på heltid eller deltid. I dag er det mange muligheter for de som vil jobbe uavhengig og selvstendig. Nesten ett hvert oppdrag kan i dag gjøres fra en datamaskin, så lenge det ikke krever fysisk tilstedeværelse. For en frilanser lokker uavhengigheten det gir å jobbe selvstendig. Frihet til å legge opp sin egen arbeidsdag. Ta ferie når det passer, og jobbe hvor mye, eller hvor lite man måtte ønske.

Frihet under ansvar

Akkurat nå jobber millioner av mennesker i valgfritt arbeidsantrekk, fra terrassen eller fra en fortauskafé fordi de er frilansere. De har kjøpt seg nye hagemøbler og sitter under epletreet, med oppgaver gitt av en redaktør på den andre siden av jordkloden. Denne friheten frister mange, men det er også en frihet under ansvar. Å si fra seg jobbsikkerhet i form av å være ansatt, krever struktur og planlegging. Man må holde orden på regnskapet selv, og ikke minst arbeidsrutinene. Struktur trengs selv under epletreet. Da er det fornuftig å legge opp en plan. Det er lurt å skrive ned en realistisk plan over hva man forventer å få gjort i løpet av en dag. Å føre en logg over alt man foretar seg bidrar også til å bli mer effektiv. Det er viktig å huske på at alle omstendigheter rundt en et oppdrag også tar tid, slik som intervjuer og nye ting man stadig må sette seg inn i.

frilans2.no

Struktur i hverdagen.

De fleste frilansere har mange forskjellige arbeidsgivere, og alle forventer at oppdraget er tilfredsstillende utført. Selv om sjefen sitter på kontoret i et annet land, betyr det ikke at han eller hun forventer seg mindre. For en frilanser er det alltid viktig å huske på at man jobber for firmaer som er seriøse i arbeidsmarkedet, og forventer det samme av deg. For å være profesjonell i jobben, hjelper det å ha det ryddig og oversiktlig rundt seg. Et eget rom som bare brukes til kontor gir oversikt, og en følelse av profesjonalitet selv om man jobber hjemme. Dessuten kreves et eget rom hvis man er selvstendig næringsdrivende og vil føre det opp på selvangivelsen. Noen frilansere tar også i mot kunder eller forretningsforbindelser, og da gir et kontor et mer seriøst inntrykk. Som frilanser må man gjerne være mer strukturert i hverdagen, enn en som går til kontoret og møter kolleger hver dag. Det er viktig å virke så profesjonell som mulig.