Okategoriserade

Slik lager du din egen TED-presentasjon

Vi har sett en rivende utvikling innen teknologi de siste tretti årene, men kunsten å bergta en forsamling ved å holde en god tale eller å gi en god presentasjon avhenger fremdeles av analoge kunnskaper. Slik holder du en god presentasjon!

Dersom du liker TED-taler har du sikkert allerede skjønt hvor verdifullt det kan være å skjære ned presentasjoner til det helt essensielle. Egentlig trenger du ikke heller PowerPoint eller andre presentasjons-plattformer, for en god taler kan berga en forsamling utelukkende ved hjelp av godt utvalgt ord samt sin egen framtoning.

Et godt tips er å være så naturlig og avslappet som mulig ute å bevege seg for mye. Jo mer i ro du står, desto mer oppmerksomhet vil publikum gi det. Det føles kanskje naturlig å bevege seg fram og tilbake, men de beste talerne står bom i ro!

Hukommelsesteknikker

Neste «triks» er alltid å memorere talen din på forhånd. Men du bør likevel ikke memorere teksten ordrett, ord for ord, men snarere ved hjelp av nøkkelord. Grunnen er at den beste måten du kan virke spontant og naturlig på er ved å finne på ordene der og da, mens du står på scenen. Det eneste du trenger å huske er utvalgte nøkkelord som vil fungere som stikkord for presentasjonen.

Velg disse stikkordene med omhu, for de skal gi deg akkurat nok informasjon til å huske det du skal si i akkurat den delen av talen.

Du kan selvsagt sette disse stikkordene opp på et kort eller et papir, men det aller beste er likevel å være helt uavhengig papir, nettbrett eller andre hjelpemidler. Bruk derfor hukommelsesteknikker som hukommelsepalass eller mnemonics.

Gamle, gode teknikker

For det er slike gode, gamle hukommelsesteknikker som vil hjelpe deg i å lage en god, moderne presentasjon. I stedet for å lete etter ordene, kommer de til dem akkurat som om du hadde fotografisk hukommelse.

Glem heller ikke at det er lurt å tenke litt ekstra godt på hvordan du vil starte og avslutte talen. Et tips er å ikke bruke noe som helst tid på «introduksjon», men snarere å begynne akkurat der en skal. Vær så saklig som mulig. En retorisk god avslutning innebærer gjerne å opp ting som du introduserte helt i begynnelsen da dette vil oppleves som om en sirkel er sluttet.

Det aller viktigste tipset er kanskje likevel å ikke presse for mye inn i en presentasjon, men å fokusere på å gjøre tilskueren nysgjerrig på å vite mer.

Rabattkoder

Det finnes en rekke hjelpemidler du kan skaffe deg med tanke på å avholde gode presentasjoner og taler, og dersom du begynner å samle på rabattkoder vil du kunne løse disse inn neste gang du handler på nettet. Du finner rabattkoder hos Coupii til Gardinshoppen, og dersom du klikker deg inn på disse rabattkodesidene vil du finne mer informasjon om akkurat hvordan du kan bruke denne type koder og poeng. En ting er imidlertid sikkert, og det er at du kan spare tusenvis av kroner på dette, så det er bare å sette i gang!