Det er en selvfølge at vi låser døren når vi går hjemmefra, og at vi passer på at ingen får tilgang til våre kredittkort eller bankkontoer. Men er du like nøye med sikkerhet på sosiale medier? I dag er sosiale medier som Facebook, Snapchat eller Instagram helt sentrale i mange menneskers liv. Sammen med Google er det Facebook som dominerer trafikken på Internett. I noen land i Asia er Facebook så dominerende at mange brukere tror at Facebook ER Internett. Gitt at sosiale medier spiller en så stor rolle i våre liv blir de også interessante for de som ikke har ærlige hensikter.
Grunnleggende sikkerhet på nett
Det er vanskelig å være helt sikker på nett, så hvis det er fullstendig sikkerhet du ser etter bør du kanskje koble deg helt fra nettet. Men det å ikke være på nett kan også ha sine ulemper, spør for eksempel de som mistet store beløp i bitcoin fordi informasjon om verdiene på såkalt «cold storage» ble borte. I sammenheng med bitcoin handler det om unike koder som lagres helt uten kontakt med Internett. Overført til en privatpersons verden kan vi kanskje sammenligne dette med å bare lagre bildene sine lokalt og ikke i skyen.
Hvis du da har kommet frem til at du gjerne vil være både på Internett og på sosiale medier, gjelder det å ta noen enkle forholdsregler. Noe som ofte nevnes er å benytte SMS-koder på alle tjenester som støtter det. For eksempel når det gjelder Facebook kan du få en SMS når du logger på fra en enhet som du ikke har brukt før. Da gjelder det selvfølgelig at du passer godt på telefonen din, med beskyttelse fra for eksempel teknikkdeler vil du passe på at ingen stjeler telefonen din.
Når noe er for godt til å være sant…
Uansett hvilke tekniske sikkerhetstiltak du får på plass, er du som bruker både den beste sikkerheten og det svakeste punktet. Både på Internett og i virkeligheten er det viktig å være skeptisk til tilbud og lignende, som helt enkelt er for gode til å være sanne.
På Facebook, Instagram og andre sosiale medier vil du bli bombardert med ulike former av tilbud, poster og annonser som lover deg noe i utbytte mot informasjon, eller vil at du skal trykke på noe eller dele en post. Pass alltid på at du virkelig har satt deg inn i hva noe handler om før du trykker på noe. Å fylle ut mye informasjon om deg selv på Internett er sjelden en god plan, så hvis en nettside spør om kontonummer, personnummer eller lignende bør du være svært skeptisk.
Pass også på identitetstyveri, spesielt hvis noen du kjenner på nett kontakter deg med uvanlige ønsker om å overføre penger eller lignende.